Avantajele bumbacului Bio

Începând din anii ’60, ’70, în căutarea unor randamente mai mari, tot mai multe industrii au început să folosească substanțe chimice (pesticide, erbicide, îngrășăminte chimice). Bumbacul „pur”, cultivat de toate generațiile anterioare prin metoda naturală, a început să fie produs din nou abia recent și se numește acum „bumbac organic: să încercăm să-l diferențiem de bumbacul convențional (obișnuit) și să explicăm metoda de producere a acestuia, FĂRĂ PROCEDURI CHIMICE.

 

Cerințe față de bumbacul organic

Pentru ca bumbacul să fie clasificat ca organic, trebuie dovedit că sunt îndeplinite cu strictețe o serie de cerințe:

• Semințele nu trebuie să fie GMO.

• Bumbacul trebuie să fie semănat și cultivat în sol care nu a fost tratat cu substanțe interzise cel puțin trei ani înainte de recoltarea acestuia.

• Semințele nu trebuie tratate cu substanțe toxice.

• Pentru recoltare se pot folosi doar metode naturale - recoltarea manuală, nu cu utilaje.

În cazul în care chiar și una dintre aceste condiții este încălcată, produsul primește o altă etichetă: Comerț echitabil. Aceasta constă într-un un certificat de calitate care confirmă „conformitatea” parțială a unui astfel de produs.

 

Cultivarea bumbacului organic

În cultivarea bumbacului organic sunt utilizate metodele tradiționale. O parte din avantajele bumbacului recoltat manual ar fi că, în acest fel, sunt selectate numai semințele coapte complet, precum și faptul că este prevenită pătrunderea impurităților în producție. După recoltare, fibrele sunt separate de semințe și prelucrate separat, ceea ce duce la îmbunătățirea calității produsului. Producția de bumbac organic este o activitate a fermelor mici și a agriculturii tradiționale, metodele de irigare antice fiind utilizate pentru cultivarea sa, folosind în mod semnificativ mai puțină apă decât metodele moderne de producție a bumbacului. Apa este pompată direct la rădăcinile plantelor, ceea ce reduce pierderile de apă din cauza evaporării.

 

 

În producția de bumbac organic nu se folosesc produse de sinteză chimică, ci agenți naturali de combatere a dăunătorilor, cum ar fi capcanele feromonice, diverse plante și altele. Buruienile sunt eliminate manual. Pentru îmbogățirea solului se folosesc numai îngrășăminte organice naturale, precum și metode alternative de plantare.

 

 

Produse din bumbac organic

Acestea nu sunt numai fabricate din materiale ecologice, ci sunt tratate cu coloranți vegetali sau minerali care nu conțin metale grele sau produse petroliere. Oferim mare diversitate de modele din bumbac organic pentru femei și bărbați.

 

 

Unde este cultivat bumbacul organic?

Principalii producători sunt India, China, Turcia. Există mici plantații în Peru și Paraguay (America de Sud), Mali și Senegal (Africa de Vest), în Thailanda, Pakistan și Kârgâzstan.

 

De ce bumbac organic?

Produsele din bumbac organic sunt moi și blânde la atingere, plăcute de purtat, mai ales știind că nu au fost utilizate substanțe nocive în crearea lor.

 

De ce să alegem bumbacul organic și nu cel convențional?

Fără îndoială, peste tot în lume, prețul produselor din bumbac organic este mai mare decât produsele convenționale din bumbac. Dar înainte de a renunța la a cumpăra produs din bumbac organic, nu uitați că, de fapt, dacă îl cumpărați în locul unui produs de bumbac convențional, veți plăti pentru apă curată, aer curat, muncitori sănătoși, plătiți corect pentru munca lor, progresul economic global etc.

Bumbacul organic reprezintă un mic segment al pieței mondiale, deoarece produsul nu are suficienți clienți. Dar fiecare dintre noi poate contribui la dezvoltarea acestei piețe, atât timp cât suntem convinși că merită. Există atât de multe avantaje care decurg dintr-o singură alegere!

Back to all articles